Representants d’entitats juvenils de tot Europa es trobaran a l’Espluga de Francolí per combatre el sexili i reivindicar la vida LGBTIQ+ al món rural
L’Orgull Rural 2025, el festival que reivindica la diversitat LGBTIQ+ en l’àmbit rural, farà història aquest any amb una col·laboració sense precedents. Del 25 al 29 de juny, l’Espluga de Francolí es convertirà en el centre d’una trobada internacional d’entitats juvenils, gràcies al projecte Erasmus+ Overcoming Sexile: LGBTIQ+ Ruralities, de la Unió Europea.
Aquest projecte europeu portarà a la vila 22 participants d’11 països diferents, que treballen en entitats LGBTIQ+ i en la defensa dels drets de les persones dissidents en entorns rurals. A través de tallers, xerrades i activitats col·laboratives, es crearan estratègies per combatre el sexili, el fenomen que força moltes persones LGBTIQ+ a abandonar els seus pobles per trobar acceptació en grans ciutats.
No serà només un espai de debat. Durant tota la setmana, els participants contribuiran activament a l’Orgull Rural amb la creació d’una exposició col·lectiva, que es presentarà en el marc del festival i que es compartirà posteriorment a escala europea a través de la xarxa internacional DYPALL (Democratic Youth Participation for Active Local Life).
Aquesta trobada formativa està organitzada per la cooperativa “La Bastida Participació” amb la col·laboració d’”Orgull Espluguí” i en participació de diverses organitzacions europees com Donum Animus (Letònia), Young Professionals Network (Albània), PEL (Macedònia del Nord), Cooperativa Bangherang (Itàlia), Orlando (Grècia), Alternative-v (Ucraïna), Marktopi Youth Centre (Geòrgia), Youth for Change (Portugal), GencLGBT (Turquia), Educanda (Granada, Espanya) i VIA Netherlands (Països Baixos).
Un programa d’impacte europeu
El projecte Overcoming Sexile se centrarà en la formació de professionals del sector juvenil i activistes LGBTIQ+, amb un programa que aborda qüestions clau com:
L’anàlisi de les discriminacions per diversitat de gènere i orientació sexual en diferents països i com el creixement de l’extrema dreta a Europa afecta els drets LGBTIQ+.
L’estudi de les realitats LGBTIQ+ en àrees rurals, diferenciant-les de les urbanes i compartint bones pràctiques per crear comunitats més inclusives.
La creació d’espais segurs en municipis rurals, impulsant polítiques públiques locals que protegeixin les persones LGBTIQ+.
L’impacte de la interseccionalitat i la perspectiva decolonial i antiracista, per entendre millor les diferents capes de discriminació i privilegi.
El poder del moviment associatiu per transformar el discurs d’odi i promoure la participació activa en la vida comunitària.
Un moviment imparable: d’Europa a l’Espluga i de l’Espluga al món
El 2025 serà l’any en què l’Orgull Rural, l’esdeveniment altruista i autogestionat de la Conca de Barberà traspassarà fronteres, consolidant-se com un espai de reivindicació global. Des de Catalunya, el festival enviarà un missatge clar: no cal renunciar al poble per ser qui ets.
Aquesta edició de l’Orgull Rural demostrarà que les zones rurals poden ser espais de llibertat i resistència, on la diversitat no només és acceptada, sinó celebrada. L’Espluga de Francolí es convertirà en un far d’esperança per a moltes persones LGBTIQ+ d’arreu d’Europa, demostrant que la vida rural i la diversitat poden conviure sense renúncies.Amb aquest esperit, el festival convida tothom a sumar-se a aquesta celebració única, a compartir experiències i a demostrar que un altre futur és possible. L’Orgull Rural no és només un festival, és un acte de justícia, un espai on el món rural i la diversitat es donen la mà per construir un futur més digne i acollidor per a tothom.